Tijd om te wennen - ONLINE

Na deze vorming kan je:
- inzicht hebben in het belang van wennen voor alle betrokkenen: kinderen, gezinnen en kinderbegeleiders/opvang
- inzicht hebben in belangrijke elementen van een goede wenprocedure (zoals wederkerigheid) en die kunnen toepassen
- een analyse van de sterktes en uitdagingen in jouw eigen praktijk maken
- een actieplan maken.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 10 oktober 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Bij de allereerste stapjes van je kind in de kinderopvang komt veel meer kijken dan je misschien zou denken. Het betekent leren loslaten, het delen van verantwoordelijkheden en het opbouwen van vertrouwen. Deze overgang roept heel wat emoties op bij elke baby en zijn ouders. Het is cruciaal om deze situatie zorgvuldig voor te bereiden en te begeleiden, en hiervoor is tijd en aandacht voor wennen essentieel.

Deze vorming richt zich op het belang van een effectieve wenprocedure. Tijdens wenmomenten kan een baby in de veilige armen van mama of papa rustig kennismaken met de andere kinderen, de begeleiders, andere omgevingsgeluiden en geuren en het nieuwe bedje. Begeleiders kunnen, door middel van observatie en open vragen, de gewoonten van de baby en de ouders leren kennen. Wennen betekent samenwerken om de overgang van thuis naar de opvang soepel te laten verlopen. Het biedt baby's en ouders een veilige plek in een nieuwe omgeving.

Deze vorming maakt bovendien de verbinding met dimensie 6 – ‘gezinnen en diversiteit’ van het zelfevaluatie-instrument MeMoQ.

Kom en ontdek hoe je de wenprocedure kunt optimaliseren en de overgang van thuis naar kinderopvang kunt vergemakkelijken. Samen bouwen we aan een warme en gastvrije omgeving voor elk kind en hun ouders.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Afwisseling tussen presentatie van ideeën en praktijkvoorbeelden, leergesprekken uitwisseling, inlevings- en ervaringsoefeningen, casusbespreking en groepswerk.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders- groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang 0 en 3 jaar.

DUUR
Een halve dag

OVER DE LESGEVER
Domien De Schrijver studeerde Pedagogie van het Jonge Kind aan de Arteveldehogeschool in Gent. Als ondersteuner in de groeps- en gezinsopvang voor baby’s en peuters coacht hij leidinggevenden, begeleiders en teams. Hij geeft ook vormingen aan onthaalouders, kinderbegeleiders en leidinggevenden in de kinderopvang.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 10 okt 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 1 dag Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24TO2-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang