Dementie en zorgontvangers met een verstandelijke beperking

Na deze vorming:
- Heeft de deelnemer inzicht in dementie:
Je krijgt inzicht in het begrip dementie en begrijpen hoe gedragsveranderingen hiermee in verband kunnen staan.
- Kent de deelnemer de waarde van het eigen referentiekader:
Je kan het belang benoemen van het eigen referentiekader bij het begrijpen van de problematiek rond dementie.
- Kan de deelnemer versterkt omgaan met zorgvragers:
Je voelt je sterker in het omgaan met zorgvragers die te maken hebben met dementie, dankzij de aangereikte tips en inzichten.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 17 oktober 2024 09:30 - 16:30 Scoutshuis HOPPER Wilrijkstraat 45 Antwerpen

Programma

Dementie is een aandoening die de hersenfunctie aantast en leidt tot verlies van cognitieve vaardigheden zoals geheugen, denken en redeneren. Het kan verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich vaak in gedragsveranderingen. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan de kwetsbaarheid voor dementie een rol spelen en dit kan leiden tot specifieke gedragskenmerken. Het begrijpen van de hersenwerking en het verkennen van ons eigen referentiekader zijn essentieel om dementie en de bijbehorende gedragsveranderingen beter te begrijpen.

WERKVORMEN EN METHODIEK
De thema’s zullen door middel van een interactief gesprek en intervisie besproken worden en kunnen op die manier een antwoord bieden op de gestelde basisvragen.
Er wordt vooraf gevraagd of je een casus uit het eigen werkveld wilt meebrengen.

OVER DE LESGEVER
De lesgever is een expert met heel wat hands-on ervaring wat betreft mensen met een beperking en niet-aangeboren hersenletsel.
De bijkomende specialisatie van de lesgever ligt voornamelijk bij het begeleiden van groepen en het geven van vormingen aan diverse doelgroepen in de zorgsector.

VOOR WIE
Voor iedereen die wilt leren hoe je kan omgaan met personen met een verstandelijke beperking met dementie.
Dit kan gaan over werknemers uit de gehandicaptensector, centra voor integrale gezinzorg en algemeen welzijnswerk.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 17 okt 2024 | 09:30 - 16:30 Duur: 1 dag Opleider: Vormingscentrum Hivset vzw
Code vorming: 319-24DZ2 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector