Het krachtige kind – inspiratie Loris Malaguzzi (0-3 jaar) - ONLINE

Na de vorming kan je:
- de betekenis begrijpen van de concepten zoals het 'krachtige kind', '100 talen', '3 pedagogen', de 'pedagogische cirkel van kijken, luisteren en inspelen', en 'pedagogisch documenteren' en deze concepten illustreren met concrete voorbeelden
- jouw eigen visie op kinderen helder verwoorden en ondersteunen met voorbeelden uit je eigen praktijk en handelen
- de pedagogische cirkel van kijken, luisteren en inspelen toepassen op basis van concrete situaties en observaties
- verbanden leggen tussen deze pedagogische concepten en actuele begrippen in de kinderopvang, zoals ervaringsgericht werken en het gebruik van Loose Parts in spelactiviteiten
- kritisch reflecteren op jouw eigen handelen en bereid zijn om jouw praktijk aan te passen en te verbeteren op basis van nieuwe inzichten.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
do 28 november 2024 09:30 - 12:30 Online - -
do 19 december 2024 09:30 - 12:30 Online - -

Programma

Deze vorming richt zich op kinderbegeleiders die willen kennismaken met het inspirerende pedagogische gedachtegoed van Loris Malaguzzi. Ontdek dit gedachtegoed op een interactieve manier, ondersteund door boeiende oefeningen en inspirerend beeldmateriaal.

Tijdens deze vorming krijg je inzicht in hoe kinderopvanginitiatieven in Noord-Italië, met name in Reggio Emilia, en hier bij ons, deze visie in de praktijk toepassen. Centraal staat het krachtige kindbeeld. Je verkent de praktische implicaties van deze visie in de organisatie van spel, activiteiten, maaltijden, slaaptijden, dagelijkse interacties, en nog veel meer.

Daarnaast maak je kort kennis met belangrijke pedagogische principes, zoals de '100 talen van kinderen' en de 'drie pedagogen', waarbij speciale nadruk wordt gelegd op de rol van ruimte en materiaal als pedagogische instrumenten.

De vorming biedt ook een beknopte introductie tot het concept van pedagogisch documenteren aan de hand van foto's, observaties en uitspraken van kinderen.

Gedurende de hele vorming richten we de aandacht zowel op de theoretische achtergrond als op de praktische toepassing. Na afloop van deze vorming zal je een concreet begrip hebben van deze benadering in al zijn facetten.

WERKVORM EN METHODIEKEN
Er is een afwisseling van verschillende methodieken: fototentoonstelling, casusbespreking, stellingen, quiz- of poll vragen, reflectie-oefeningen in kleine groepjes, ervaringsuitwisseling, leergesprekken, presentatie van concepten aan de hand van voorbeelden, observatiefilmpjes, brainstormen, toepassingsoefening aan de hand van een stappenplan.

DUUR
2 halve dagen

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden en pedagogisch coaches gezins- en groepsopvang 0-3 jaar.

OVER DE LESGEVER
Annelies Roelandt studeerde pedagogische wetenschappen en sociaal werk aan de Universiteit Gent en is educatieve medewerker bij VCOK. Ze staat in voor vorming aan en ondersteuning in kinderopvangvoorzieningen over diverse pedagogische thema’s.

OPGELET
Voor online vormingen vragen we om telkens te werken met 1 toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. 
Deze onlinesessie is interactief. We vragen aan de deelnemers om de camera aan te zetten.

Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 28 nov 2024 | 09:30 - 12:30 Duur: 2 dagen Opleider: VCOK
Code vorming: 331-24HK3-OL Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Pedagogische vaardigheden in kinderopvang Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Alle werknemers Sector(en):
Kinderopvang